lauantai 2. marraskuuta 2013

The Great Gatsby

Baz Luhrmann, 2013

Olen varmaankin useaan kertaan luetellessani lempikirjojani livauttanut sekaan F. Scott Fitzgeraldin Kultahatun. Muistan sen hyvin voimakkaana lukukokemuksena, vaikken varsinaisesti muistakaan mitä siinä oikeastaan tapahtui tai mistä oli kysymys. Lisäksi saatan sekoittaa mielessäni mössöksi Graham Greenen Jutun lopun kanssa, jonka taisin lukea heti perään silloin joskus muinaisaikoina.

Olen pitänyt kovasti paitsi Kultahatusta kirjana, myös Baz Luhrmannin elokuvaestetiikasta. Minusta Romeo + Juliet oli aikoinaan kovasti vaikuttava, Moulin Rouge viihdyttävä. Siksi riemastuin kun kuulin, että Luhrman ohjaa Kultahatun. Oi että, ajattelin, tästä tulee spektaakkeli! No, sitten tulivat ensimmäiset arviot, jotka olivat melkoisen ikäviä. Ei onnistunut Baz nyt, sanoivat. Voi että, minä ajattelin, voi harmi. Minä kun olin niin odottanut.

Luulen, että minun onneni olivat nuo arviot. Eilen tyrkkäsin blu-rayn pesään melko mitättömin odotuksin. Kai se on edes nätti, toivoin. Yllätyin positiivisesti. Alussa tuntui, että aika on ajanut ohi Luhrmannin räiskeestä, mutta kyllä sekin alkoi maistua sitten kun vauhtiin päästiin. Olin selvästikin unohtanut koko tarinan, joten jännääkin piisasi. Millainen jäbä on mysteerinen Gatsby? Mikä on totta ja mikä ei? Saavatko Daisy ja Gatsby toisensa? Mistä tässä kaikessa on kysymys? Tippa oli linssissä kun lopputekstit pyörähtivät.

Jos tarina olisi ollut tuoreena mielessä olisi The Great Gatsby varmasti ollut pettymys. Mutta koska ei ollut, olin helppo nakki. Viihdyin, nautin. Kuvittelin, että pitäisin erityisesti Carey Mulliganista Daisyna, mutta ihastuinkin täysin Leonardo DiCaprioon Gatsbyna. Aamulla kaivoin Kultahatun hyllystä. Pakko lukea uudestaan!

(Löysin muuten kirjaston kierrätyshyllystä pari viikkoa sitten Fitzgeraldin Kaunis ja kadotukseen tuomittu. Tulin siitä silloin hyvin iloiseksi. Ihana kierrätyshylly!)

IMDB
Rotten Tomatoes

4 kommenttia:

 1. Mulle The Great Gatsby oli jonkinmoinen antikliimaksi. Sitä luettiin koulussa alkukielisenä ja tehtiin tarkkaa syyniä. Leffa silti kiinnostaisi, etkä spoilannut liikaa. Se suunnitelmiin siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliskohan tässäkin semmoinen juttu, että pitää olla tietyn ikäinen? Että olit ehkä liian nuori, jos koulussa luettiin? Ajattelin lähinnä nyt omaa kokemustani Seitsemästä veljeksestä, joka luettiin koulussa, ja kuvittelin vuosia, että siinäpä on paskin ja yliarvostetuin kirja maailmanhistoriassa. Kunnes luin sen uudestaan ja itkin ja ymmärsin. Se oli niin hyvä! Tosin ei Kultahattu ole tietenkään niin hyvä kuin Seitsemän veljestä. Mutta että vähän sama kuvio, tiiätkö.

   Poista
 2. Katsoin tän muutama viikko sitten ja tykkäsin kyllä. Mulla ei ollut mitään erityisiä ennakko-odotuksia, mikä varmasti oli ihan hyvä juttu. Tarina vei hyvin mennessään, ja Luhrmannin karnevalistinen tyyli oli hienosti edustettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tämän leffan ongelma on varmasti se, että kirja on niin arvostettu ja hieno. Että jos se olisi tuoreena mielessä, olisi se vaikea kuvittaa riittävän syvästi. Mutta jos ei ole tietoinen kirjasta, niin kyllä oli aivan hieno elokuva.

   Poista