sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kohtauksia Turun kirjamessuilta

Olimme nousemassa junasta Kupittaalla. Pakkasin kamoja lastenrattaisiin kun kuulin lapseni ilmoittavan: "Ite painaa nappia joo!" "Paina vaan", vastasin, olettaen, että lapseni aikoo painaa ovenavausnappia kuten aiemminkin. No. Ei aikonut. Painoi SOS-hälytysnappia. Hälytys tuli, posket punaisena selittelimme puolison kanssa konnarille, että kuinka kauhean pahoillamme olemme. Konnaria nauratti, näin käy kuulemma usein. Mitäs ripottelevat vaunujensäilytystilan täyteen hälytysnappeja neljänkymmenen sentin korkeuteen.

Pyyhälsimme ystäväni kanssa messuille juuri parahiksi kuuntelemaan Kari Hotakaisen esiintymistä. Hän oli hurmaava ja oli kiinnostavaa seurata kuinka haastattelija Touko Siltala meinasi jatkuvasti kuolla nauruun. Kiinnostava oli myös vierustoverini. Hän oli tasavallan presidentti. Siinä vierekkäin seisoimme takarivissä ja kuuntelimme esityksen. Olisin kovasti halunnut ottaa valokuvan Saulista, mutta en kehdannut, joten piirsin hänet teille. Tältä hän näytti:Vähän myöhemmin näimme Hotakaisen istuksimassa pöydän ääressä Tuomas Kyrön kanssa, joka oli muuten myös hauska esiintyjä, sekä minun että haastattelija Touko Siltalan mielestä, mutta tämä tuskin yllättää ketään, no niin. Niin sitä olin sanomassa, että olisin halunnut ottaa Hotakaisesta ja Kyröstäkin kuvan kun niin nätisti siinä olivat tyrkyllä, mutta en taaskaan ilennyt. Onneksi ystäväni piirsi heistä kuvan, voitte todeta yhdennäköisyyden messuohjelmasta, jonka päällä olen havainnollisesti kuvannut piirroksen. Mitä asiakaspalvelua tässä blogissa harrastetaankaan!Tein kirjahankintoja Sammakon osastolla. Ostin kaksi kirjaa ja tulin hyvin iloiseksi kun kassahenkilönä oli yksi suosikkirunoilijoistani, Henry Lehtonen. Meinasin kertoa hänelle, että olen ihailija mutta pidin turpani kiinni ja ostin vain kirjat. Minut on vallannut jokin outo ujous selvästikin. En halunnut häneltä edes muovikassia, mikä osoittautui virheeksi.Nimittäin sain puolisolta tuliaiseksi Saksasta aivan todella hienon kauppakassin, sellaisen pieneen tilaan taittuvan ja tosi kauniin. Palasin ulkoa asioikseni hakemaan sen kotoa, että voin kantaa siinä kirjaostokseni. Ja sitten messuilla tajusin hukanneeni sen. Olin pröystäillyt sillä aiemmin ystävälleni ja sitten mitä ilmeisimmin tiputtanut sen. Olin aivan kärsimyksessä, koska en ikinä hukkaa mitään. No, mutta jos jotain piti hukata niin hyvä että meni kauppakassi eikä esimerkiksi puhelin, lompakko tai avaimet, jotka myös olivat samassa laukussa. Harmillista silti.

Pari viimeistä tuntia istuin blogimeiningeissä. Kuuntelin ensin Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen esityksen kirjablogikirjastaan, joka olikin kiinnostavaa. Sen jälkeen oli Taika Dahlbomin organisoima paneelikeskustelu, johon osallistui muutama kustantamon edustaja, sekä Kirsi Kirsin kirjanurkasta, Minna Ja kaikkea muuta -blogista ja Morre Morren maailmasta. Yleisössä oli paljon kirjabloggaajia, joiden kamerat räiskyivät. Pysyttelin taaempana, koska kärsin jo mainitusta ujoudesta, enkä taaskaan ottanut yhtään kuvaa. Oli kuitenkin älyttömän kiinnostavaa ja kivintä oli saada kasvot monelle bloggaajalle. Kiitos esityksistä, viihdyin.

Illalla suunnistimme perinteisesti Apteekkiin, kuten aina aiemminkin kun olen kirjamessuilla ollut humputtelemassa. Sinne tuntuu kokoontuvan oiva näyttely kuuluisia kirjailijoita, kuten nytkin. Kävimme ylpeinä esittelemässä piirrustuksen Kari Hotakaiselle. Hän oli selvästi hyvin vaikuttunut. Ei siitä sen enempää. Käyn nykyään aika harvoin missään ulkona, on kiva säästellä paukkuja tämmöisiin erikoistapahtumiin. Ja kylläpä kannatti. Hauskaa oli. Tästä todisteena hämärä valokuva:Kiitos Turku. Olit kaunis, niin kuin aina olet.

7 kommenttia:

 1. Vai lymyiltiin sitä takarivissä! :D Jossain vaiheessa tiirailin, oliko salissa ketään muita kuin meitä ensimmäisillä riveillä istuvia bloggaajia, muuta en tunnistanut sinua jos ehkä sivusilmällä näinkin. Olisi ollut mukava tavata, mutta hipsin tilaisuudesta kaiken lisäksi vähän etuajassa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä näin kun sä hipsit :) Tunnistin sut. Ja kuulostan vähän stalkkerilta nyt.

   Ehkäpä ensi kerralla sitten sinäkin näet minut!

   Poista
 2. Kuulostipa mahtavalta viikonlopulta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se oli! Paluumatkakin, vaikka juna olikin yli puoli tuntia myöhässä. Syötiin pullaa perhehytissä ja katsottiin Turussa kun kirjailijoita valui ikkunan ohi. Rimmistä ja Kiiskistä nauratti, Tervolla oli kiire.

   Poista
 3. Heh, tuo ujous on tuttua, ja Lehtoselle on fanittaminen jäänyt multakin kertomatta, vaikka pari kertaa on ollut kyllä ihan hilkulla.

  Oli kiva tavata sinut, vaikka se aika pikaiseksi moikkaamiseksi jäikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen itse asiassa jo kaksi kertaa tunnustanut Lehtoselle faniutta, sekä kirjallisesti että livenä, joten ajattelin nyt kerrankin olla hiljaa :D Ihmisparka, missään saa olla rauhassa.

   Ja oli tosiaan kiva tavata!

   Poista
 4. Mahtavat kuvat presidentistä ja herroista kirjailijoista! :)
  Melkein petyin, kun sinusta ja ystävästä ei ollut piirrosversioita...

  Messureissusi kuulosti ihanan onnistuneelta, kiitos raportoinnista. :)

  VastaaPoista