maanantai 7. lokakuuta 2013

Jääkaappini sisin olemus

Blogeissa kiertää haaste, jossa esitellään jääkaappi. Saara haastoi minutkin mukaan. Mietin tässä vähän, että a) ketä kiinnostaa minun jääkaappini, b) miksi minua kiinnostavat kuitenkin muiden jääkaapit, c) olen aina suhtautunut pienellä ylenkatseella julkkiksiin, jotka esittelevät vaatekaappinsa naistenlehdissä, miten tämä linjautuu siihen, että minä, tavis, esittelen jääkaappini internetissä? ja d) suhtaudunko tähän vähän liian vakavasti?

No. Mitä sitä tyhjää pähkimään, paljastetaan nyt sitten. Ylemmyydentuntoiset tirkistelylle vieraat voivat sulkea ikkunansa. Vaikka tuskinpa kenenkään jääkaappi mitään paljastaa. Ainakaan minun. Paitsi jos säilyttää siellä huumeitaan ja paloiteltuja ruumiita. Niin siinä tapauksessa paljastaa jotain. Meillä niitä säilytetään kellarin arkkupakastimessa. (tämä oli siis vitsi, poliisille tiedoksi)

Jääkaappi oli tässä asunnossa ostaessa. Se on muuten ihan kiva kaveri, jääkaappipakastin, ei kovin vanhakaan, mutta sille on tapahtunut jotain traumaattista nuoruudessaan, jonka vuoksi jääkaapin ovi ei sulkeudu itsestään tiiviisti. Se pitää muistaa tyrkätä voimalla kiinni. Tähän on totuttu, mutta silloin tällöin ovi jää raolleen ja takaseinä jäätyy. Sellaista on elämä. Joku innokas varmaan päättäisi oitis korjata oven. Meilläkin on ollut siitä vähän puhetta. Vasta kaksi ja puoli vuotta on ollut puhetta. Näitä hommia ei hätäilemällä tehdä.

Ovessa on esimerkiksi tämmöinen inspiroiva ja kaoottinen korttirykelmä. Kerään kortteja oveen ja vähän valokuviakin, sijoittelen ne hyvin summittaisesti. Päällekkäin. No enkä ripustele yleensä päällekkäin, ne ovat nyt noin lähinnä siksi, että perheen nuorin jäsen käy ihailemassa niitä ja sitten ne tuppaavat siinä rytäkässä liikkumaan ja magneetteja hukkuu. Puolison panos jääkaapin koristeluun on mind map otsikolla How To Focus in the Age of Distraction.

Näyttääpä ankealta. Jääkaapissa on yleensä aina ylimmällä hyllyllä rasvatonta luomumaitoa, tuoremehua, säilykkeitä kuten kurkkusalaattia ja silliä. Näköjään myös yskänlääke. Toinen hylly on hillohylly. Siellä on hilloa ja puolison kahvijuomat. Näköjään myös puolikas sitruuna. Kolmannella hyllyllä on voileipäkamat. Eli yleensä oivariini, kevyt oltermanni, punajuurisalaatti. Ja lapsen saunapillimehut ja hätävarapurkkiruoat. Tuossa laatikoitten päällä on kaikkea epämääräistä, nyt näemmä ketsuppi, chili, parmesan ja pieni skumppa, joka on odottanut juomista ainakin viime vuodesta. Toisessa laatikossa on vihanneksia, toisessa alkoholia. Eli tällä hetkellä pari siideriä ja yksi Sol. Meillä kotona juodaan lähinnä kerran viikossa saunassa yksi juoma per lärvi, muut juomingit hoidetaan kaupungilla. En tiedä miksi, ei vain tule juotua. Esim. viinin juonti olisi kauhean hyvä, kun sitten olisi aina viiniä risottoon, sen sijaan, että teen aina risoton ilman viiniä. Tai no, en nyt tiedä kannattaako sitä varten ruveta juopottelemaan. Pitää vielä miettiä.

Ovessa on avatut purkit ja sweet chili -kastike. Ylempänä muut maustekastikkeet, kuten curry, pestot, ketjap manis ja kalakastike, majoneesi, sinappi. Voita, munia, kuivahiivaa. Minipullo kossua, jonka ostin joskus kuusi vuotta sitten aikeenani tehdä penne vodkaa, minipullo jägermeisteria, joka on jäänyt pyörimään ystävien häistä. Siellä oli jekunetsintä, ja löysin enemmän kuin pystyin juomaan. Näistä häistä on nyt yli kolme vuotta. Kyllä pitäisi ryhdistäytyä tuon alkoholin kanssa, ei ole normaalia säilyttää noin paljon juomatonta alkoholia kodissaan.

Koska Saarakin esitteli niin minäkin. Kuiva-ainekaappi. Siellä on aina leipää, kahvia, mausteita, teetä. Puuroa, erilaisia riisejä, pastoja, jauhoja, sokereita. Kuivattuja hedelmiä, rusinoita, pähkinöitä. Tuo kaappi on vähän outo, olen suunnitellut, että sinne pitäisi saada vielä yksi hylly. Ei tarvitsisi säilyttää kamaa päällekkäin noin paljon eikä tulisi niin nopeasti kaaos.

Noin yleisesti meillä syödään aika paljon pakasteita ja puolivalmisteita, varsinkin kalapakasteita, koska niissä pakkauksissa on hyvin merkitty MSC. Ja ne ovat helppoja. Pulakaikkelia ja valkosipulitäytekalaa. Lisäksi meillä syödään paljon tofua, melko paljon kasviksia, paljon quornia, papuja ja linssejä. Quornin ilmestyttyä kauppoihin soijan käyttö on romahtanut, koska quorn on niin paljon parempaa.

Aika lailla perussettiä, mutta jääkaappi on tyhjempi kuin normaalisti. Yleensä siellä on eilistä ja toissapäiväistä ruokaa useammassa astiassa ja tarpeita ruuan laittoon. Nyt ei ole, kun ei ole käyty kunnolla kaupassa ja ruuanlaittotarpeet ovat hellalla valmiina padassa. Tein Ehtoisan emännän ohjeella pilkottuja kikkeleitä. Hyvää! Suosittelen kaikille.

Ai niin. Haastan mukaan jo mainitun Ehtoisan emännän, koska hän tekee mitä ilmeisimmin mielenkiintoista sapuskaa. Liinan ja Täti-ihmisen haastaisin myös, mutta Saara jo ehti.

6 kommenttia:

 1. Hekottelin alusta loppuun. Huumeita ja pilkottuja kikkeleitä. Jaa miten niin ei saa mielenkiintoista tekstiä jääkaapin sisällöstä?

  Minulla on sellainen tapa, että aina välillä siivoan kaappeja. Eräänä tällaisena kertana kaadoin pois lukemattomia pullonpohjia esim. Passoaa ja Jallua. Että jos ei viiteen vuoteen ole tehnyt mieli, niin ei varmaan jatkossakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin siivoan välillä kaappeja. Aika säännöllisesti kahden vuoden välein. Silloin heitän pois kaiken, joka on mennyt huonoksi, joihin ei käsittääkseni kuulu avaamaton alkoholi. Valitettavasti. Onneksi sitä ei kuitenkaan ole tuon enempää kertynyt. Tai no, viskit ja punaviinit taitaa olla kyllä jossain muualla itse asiassa. Siivouskaapissa ehkä. Eipä ole niitäkään kaivattu aikoihin.

   Poista
 2. Meillä on ihan kauheasti juomatonta alkoholia kodissamme, siitä etenkin väkevien osuus on keittiössä kaapin päällä keräämässä pölyä. Viime aikoina olemme ajatelleet, että ne pitäisi ehkä kaataa pois, mutta kumpikaan ei halua mennä hakemaan pulloja poiskaatoa varten kaapin päältä, koska siinä voi tikahtua pölyyn. Sellainen on vaarallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Vaarallista siis koska yskänkohtauksen kourissa voi tippua tuolilta ja lyödä päänsä.)

   Poista
  2. Voin heti kuvitella useita erilaisia vaaroja joita voi ilmetä, kun ihminen kiipeää kaapin päälle kaatamaan pois viinaa. Parempi minustakin jättää ne sinne toistaiseksi. Epäilen, että noin neljäntoista vuoden kuluttua huomaatte asian hoituneen itsestään. Enkä halua syytellä ketään, mutta syyllinen saattaa asua teillä jo nyt.

   No ei nyt sentään. Eihän sellaista tapahdu. Ainakaan teillä. Eikä meillä. Mutta ehkä silti parasta hankkiutua jossain vaiheessa eroon ylimääräisistä, varmuuden vuoksi.

   Poista
  3. Erinomainen huomio. On ne parempi varmaan hoidella sieltä lavuaariin, ennen kuin kemian käytännön kokeisiin myönteisesti suhtautuva teini menettää näkönsä, koska joku vodka ei ole kestänytkään ajan kulua.

   Poista