maanantai 23. syyskuuta 2013

Missä olet, Bernadette?

Maria Semple: Missä olet, Bernadette?
(Where'd you go, Bernadette, 2012)
Suom. Outi Järvinen
Gummerus, 2013

Bernadetteahan on kehuttu ympäri internetin, eikä toki ansiotta. Ajattelin aluksi, että mikä lie naishömppä, ei juuri nyt maistu, mutta sitten luin pari blogiarviota ja tajusin, että tämähän vaikuttaa varsin nokkelalta. Usein hyviä sarjoja käsikirjoittavat ihmiset kirjoittavat myös hyviä kirjoja, kuten nytkin. Maria Semple on kirjoittanut esimerkiksi Arrested Developmentia, Hulluna sinuunia ja Saturday Night Livea. Kun luin tämän takaliepeestä olin jo aika lailla varma, että erinomaista, älykästä hassua on luvassa.

Kirja kertoo vähän epätavallisesta Foxin perheestä. He asuvat Seattlessa vanhassa karhunvatukoiden valtaamassa koulurakennuksessa, Elgie on töissä Microsoftilla, Bee käy koulua ja Bernadette on sekaisin. Hän on lähes erakoitunut, hommannut intialaisen etäassistentin hoitamaan kaikki asiansa ja kuluttaa päivänsä hermoamalla naapuruston rouville. Bernadette on oikein hauska hahmo. Perhe alkaa puuhata matkaa Etelämantereelle ja hiljalleen asiat menevät pahemman kerran rullalle.

Kirja koostuu sähköposteista, kirjeistä, fakseista ja sen sellaisesta. Se on ikään kuin Been kokoama todistusaineisto tapahtumista ennen Bernadetten katoamista. Koska Bernadettehan katoaa. Nokkelin voi arvata sen otsikosta, joten uskallan kertoa tämän juonipaljastuksen. Ihan hauska muotoratkaisu, tykkään tämmöisestä kovasti.

Kirja oli parhaimmillaan kun se otti ihan sekopäisiä kierroksia, kaikki meni ihan hullunmyllyksi muutamaan otteeseen. Kun sellaista kirjoitetaan taidokkaasti niin eihän siinä voi lukija kuin iloita. Lukiessa useaan otteeseen hymyilytti voimakkaasti, mutta ihan ei naurattanut. Tosin ei tämä varsinaisesti ole mikään huumorikirja vaan ihan vakaviakin teemoja kirjassa on. Lisäksi pidin kovasti esimerkiksi Microsoftin kuvauksesta työympäristönä, Elgien huippusuositun TED-puheen kuvauksesta, omituisista tosielämän yksityiskohdista, kuten Morrissey-faneista hotellilla, ja monista monista muista älyttömän vaivalla ja ajatuksella kirjoitetuista jutuista.

Ei tämä ihan täysosuma ollut, mutta lupaan lukea jatkossa kaiken, mitä Maria Semple kirjoittaa, koska kyllä tämä oli kuitenkin erittäin kiitettävä lukukokemus.

3 kommenttia:

 1. No nyt alkoi minuakin kiinnostaa. Ajattelematon temppu, sillä kyllä olisi muutakin tässä :D

  VastaaPoista
 2. Hulluna sinuun oli kyllä ihana. Olemme katsoneet noin kymmenen kertaa sen sarjan. Hitsi kun sitä ei ole oikein saanut dvdformaatissa, pitäisi taas etsiäkin.
  Mutta muuten kirja ei kuulostanut minun kirjalta. Kuulemma kirjastossa odotteleepi yksi toinen varauskirja, josta olen lukenut pelottavan hyviä arvioita, että ihan jännittää saada kirja nyt luettavaksi! :)

  VastaaPoista
 3. Okei, unohdetaan koko Bernadette, keskitytään kotimaiseen kirjallisuuteen mieluummin :)

  VastaaPoista