sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Blue Valentine

Derek Cianfrance, 2010.

Jostain syystä en ollut koskaan kuullutkaan tästä elokuvasta, ennen kuin nappasin sen kirjaston palautushyllystä. Miksi näin on, en tiedä. Koska tässähän on päällisin puolin potentiaalisesti kaikki, mitä elokuvalta vaadin.

Tässä on Ryan Gosling. Ryan-paran ongelma on hänen käsittämättömän ihastuttava ulkoinen olemuksensa, joka saa ihmiset suhtautumaan häneen ylimielisesti. Joiltain jää kokonaan huomaamatta, että Ryan Gosling on ehkä ikäluokkansa paras miesnäyttelijä. Tai no, ainakin parhaita. Top kympissä ehdottomasti. Ehkä top kakkosessa. Michael Fassbenderin kanssa siellä kilpailee hän. No, kumminkin. Suhtaudun Goslingiin suunnattomalla myötämielellä myös siksi, että joissain kuvissa hän mielestäni muistuttaa kovasti erästä miestä joka asuu täällä meillä. Enkä pidä sitä ollenkaan huonona juttuna.

Sitten tässä on Michelle Williams. Jostain syystä vähän samaistun häneen. Ehkä se johtuu hänen lirttitukastaan, joka kyllä tässä elokuvassa oli ihan kiva. Mutta ei kuitenkaan sellainen saavuttamaton amerikkalaiskuontalo, vaan sellainen tukka, johon itsekin voisin päästä. Ja maanläheisen tukkansa lisäksi Williams on toki ihan mielettömän hyvä näyttelijä. Tästä leffasta hän oli Oscar-ehdokkaana.

Ja sitten itse elokuva. Voi että. Itku tulee kun ajatteleekin. Ehkä siksi, että samaistuin liikaa. Elokuva kertoo Deanista ja Cindystä, joiden kuusivuotinen avioliitto tekee kuolemaa. Miten he tapasivat? Miten ihanaa kaikki oli, miten komea oli Dean, miten ihana Cindy, miten he hassuttelivat, tanssivat kaduilla. Ja miten on nyt, kun he ovat vanhempia, vuosissa ja tyttärelleen. Deanista on tullut kaljuuntuva, rumaan kotka-collegeen pukeutuva puolialkkis, Cindystä huumorintajuton nalkuttaja. Käykö kaikille noin? Eihän minulle? Olen suhteellisen varma, ettei puolison hiusraja tule pakenemaan, mutta kestäisin sen kyllä. Mutta sitä en kestäisi, jos en voisi kestää itseäni. Ehkä se oli ongelma Cindyllä ja Deanillakin, he eivät enää tehneet toisistaan parempia ihmisiä.

Anteeksi, taisin suhtautua tähän vähän liian tunteellisesti. Samperin Ryan Gosling ja Michelle Williams! Miksi olette niin hyviä!

IMDB
Rotten Tomatoes

5 kommenttia:

 1. Voi kauhea! Kotkapaidan vikaa se varmaan kaikki on! Kirjoitelmastasi pöyhähti mullekin muistelmien kirjo yläasteaikaisesta kotkapaidastani. Kaverini saattoi sanoa: "Ahaa, sulla on tänään kotkapaitapäivä." Se tarkoitti täydellistä hyvien puolien korostamatta jättämistä, latteutta, vetäytymistä mitättömyyden univormuun. Ehkä minun ja Deanin kotkapaidat ovat olleet hieman erilaiset, mutta kyllä tässä jotain on, ihan selvästi....Vetäydyn pohtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun pitää nyt välittömästi katsoa tämä elokuva. Tai ehkä ei. Sitten kaivat kuitenkin kotkapaidan kätköistäsi, oluen kaapista ja alat ketjupolttamaan kun löydät sisäisen Deanisi, ja sitten en tiedä miten sun parisuhteelle käy. Dean oli kyllä aika herttainen mies monin tavoin. Pidin hänestä enemmän kuin Cindystä. Mutta ehkä se kotkapaita oli Cindyllekin liikaa. En ota vastuuta parisuhteestasi, parempi ehkä ettet katso tätä elokuvaa.

   Poista
 2. Ihmettelen vaan, miksei miehet koskaan leffoissa oo niitä nalkuttajia...

  Peeäs, Kukkia Birgitalle luettu! Koukuttava, en tarvinnut kovin monta istumaa. Erityisesti pidin siitä, että lunta satoi koko ajan (anteeksi tällainen juonipaljastus) ja oli muutenkin hienoja tunnelmia ja helmiä kuvauksia ja hihityttäviä näkökulmia. Kiitos! Rikollisesti tunnustan lainanneeni sen kirjastosta, minulla ei ole muuta puolustusta kuin että olen allerginen materialle ja aina lainaan kaiken muutenkin kirjastosta. Tuli muuten mieleen kaksi lukijakysymystä, mutta en nyt muista kuin että niitä oli kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Tai ehkä ovat, mutta niitä kutsutaan jotenkin eri sanalla. Mölkerö?

   Ja kiitos. Eikä minua haittaa, vaikka kirja lainataan kirjastosta, se on ihan ok. Olenhan itsekin kirjastossa töissä, sehän on vähän niin kuin mun pussiin silti. Ja sitä paitsi, kirjailija saa pari senttiä per laina, joten parempi se kirja on lainata kirjastosta kuin kaverilta, noin kirjailijan näkökulmasta. Jos nyt vaan rahaa haluaa ajatella. Itse harvemmin haluan :)

   Poista
  2. Ai niin, ja jos muistat ne kysymykset niin mielelläni kuulen!

   Poista