torstai 29. elokuuta 2013

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista

Salmon Fishing in the Yemen
Lasse Hallström, 2011

Ihan varmaksi en osaa sanoa, mikä sai minut lainaamaan tämän elokuvan. Hieman epäilen Ewan McGregoria, joka on toki hurmaava, tai Emily Bluntia, joka on vielä hurmaavampi, tai ehkä jopa Lasse Hallströmiä, joka on tehnyt Gilbert Grapen ja muitakin ihan lämminhenkisiä perhe-elokuvia. Silti, kun tiesin mistä tämä kertoo, olinhan lukenut takakannen, eivät nuo nähdäkseni ole riittäviä syitä.

Elokuva kertoo sellaisesta hullutuksesta, että kun Afganistanin sota on Englannille kauhean huonoa peeärrää, niin jotain on tehtävä, tietenkin. No ministerirouva keksii, että nyt sitten joku sellainen hyvä uutinen jostain sieltä päin. Eräs raharikas sheikki haluaa kalastaa lohta aavikolla, joten tehdäänpä niin, että homma hoituu. Kalatutkija (McGregor) yrittää sanoa, että ei tule onnistumaan, mutta kyllä raha kääntää pään. 50 miljoonaa pöksähtää noin vain tilille ja Kiinan parhaat patoinsinöörit. Sheikki osoittautuu sympaattiseksi perhokalastajaksi, joka haluaa vain itsekseen kalastella, ei rahastaa lohipadollaan.

Tämänhän voisi nähdä sellaisena elokuvana, että kyllä kaikki onnistuu kun uskoo tarpeeksi ja tekee kovasti töitä. Vähän niin kuin Dubai. Että kaikki on mahdollista. MUTTA KUN SE ON VÄÄRIN EIKÄ SIINÄ OLE MITÄÄN JÄRKEÄ!!! Anteeksi että huudan. En vain tajua, miten jonkun mielestä voi olla ok tehdä kaikkea ihan päätöntä muiden kustannuksella, vain siksi, että jotkut hyväosaiset haluavat tehdä aavikolla niitä asioita, joita voisi tehdä muualla huomattavasti vähemmällä vaivalla, luontoa raiskaamatta, vesivaroja kuluttamatta ja orjatyötä käyttämättä. Miksi ei tämäkin typerä fiktiivinen sheikki voinut matkustaa perhoinensa sinne, missä lohet ovat valmiina? Ei, koska minäminäminä haluan omilla maillani kalastaa niin. En kestä.

Tämä oli ongelmani tämän elokuvan suhteen, enkä onnistunut pääsemään ongelmani yli missään vaiheessa. Aloin myös hieman inhota McGregoria, Bluntia ja Hallströmiä, kun osallistuivat tämän typerän elokuvan tekemiseen. Pitänee katsoa uudestaan Gilbert Grape ja se ihastuttava dokumenttisarja, jossa McGregor moottoripyöräilee kaverinsa kanssa oikein sympaattisesti. Emily Bluntin pitää nyt vain yrittää tehdä jotain tosi paikkaavaa pian, muu ei auta.

IMDB
Rotten Tomatoes

5 kommenttia:

 1. Mun mielestä tää oli sellainen söpö hyvänmielen hömppä mutta nytkun esitit asiasta tonkin puolen niin mjooo.... ei kiva.

  VastaaPoista
 2. Totta mitä kirjoitit, mutta mä tykkäsin tästä elokuvasta ihan hirveästi. :)

  VastaaPoista
 3. Niin, minusta hömppäleffoissakin olisi olennaista huomioida, että asioita ei välttämättä kannata tehdä vain siksi, että ne VOI tehdä. Sheikki olisi luultavasti kokenut jotain aivan uutta ja jännittävää kalastaessaan vaikka ... no ... missäs niitä lohia nyt olisi, jossain suomalaisessa joessa sellaiset pitkät kumisaappaat nivusiin asti kiskottuna, hyttysiä hätistellen.

  VastaaPoista
 4. Juuh no nyt tuli vähän semmoinen olo, että vähemmänkin takakireästi elokuvia voisi katsoa, mutta kun nyt olen tämmöinen niin olen sitten kans :)

  Ja Liina, se sheikki kävikin perhokalastamassa jossain, ehkä Skotlannissa, ja ehkä siinä selitettiinkin jotenkin sitä sen innostusta saada ne lohet sinne aavikolle, mutta olin niin kiukuissani jo siinä vaiheessa koko elokuvalle, etten kuunnellut mitään selityksiä. Ehkä se liittyi siihen, ettei se sheikki tosiaan halunnut käyttää niitä kalastuskumihousuja, tai mitkä ne nyt ovat, tai siis ainakaan se ei siinä elokuvassa niitä käyttänyt, tai niinku silleen.

  VastaaPoista
 5. No tämä selittää, jos hän olisi käynyt suomalaisessa joessa, hän olisi pian unohtanut koko haihattelun.

  Miten voikin ärsyttää näin paljon joku fiktiivinen sheikki, josta saa vain toisen käden tietoa? Kysyn vaan.

  VastaaPoista