keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

The horror the horror the muffins

Suuren muffinssisodan
eloonjääneet todistajat
Tänään katsoin jääkaappiin ja huomasin, että iso purkillinen turkkilaista jukrua sulkee päivämääränsä 5.6. No, eipä huolta, siihenhän on monta viikkoa, ajattelin, katsoin kalenteriin, ja päätin sittenkin hieman huolestua. Sekä omasta aikakäsityksestäni että jukrusta. Guuglasin oitis mitä siitä voisi tehdä. Siis jukrusta, ei aikakäsityksestä, joka olisi kyllä myös hyödyllisempää kastikkeena kuin nykykäytössä, mutta se ei taida olla valitettavasti mahdollista.

Päätin tehdä tsatsikia ja jotain leipomusta. Ensimmäisenä tuli vastaan tämä ohje, jota noudatin soveltaen. Uskon, että ruuanlaitto on taidetta, mutta leivonta kemiaa, mutta silti menen aina vähän sähläämään. Näistä muffareista tuli kuitenkin yllättävän hyviä ihan älyttömän pienellä vaivalla, sen lisäksi että niissä on kaurahiutaleita, eli ne ovat myös terveellisiä.

Minun ohjeeni oli seuraava:

1 muna
1 dl ruokosokeria
1/2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
loraus öljyä, ehkä puolisen desiä
2 dl turkkilaista jukrua
marjoja, tässä tapauksessa kaupan pakastemustikoita

"Kiitos äiti, tosi ihania
muffinsseja, siksi runttasin ne
maitomukiini ja heitin mukin
lattialle. No piti nähdä mitä
tapahtuu! Aika jännää
tapahtuikin, koko lattia oli
ihan mössössä!"
Lämmitä uuni kahteensataan. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, jostain syystä vatkautui tosi nopeasti, en tiedä onko aika nopeutunut sitten nuoruuden vatkausaikojen, vai vatkautuuko ruokosokeri nopeammin. Kumminkin. No, sitten sekoita kuivat aineet keskenään. Tähän voi valjastaa myös lapsen apuun. Hän maistelee siinä vähän jauhoja ja näyttää varsin herttaiselta pikku kummitukselta. Yhdistä kaikki, sekoita tasaiseksi, ihastele kuohkeaa konsistenssia.

Jaa taikina muffinssivuokiin, jotka itse laitoin muffinssipellin kuppeihin. Taikinani riitti yhdeksään muffinssiin, jollain vähemmän ronskilla taikinan annostelijalla saattaa tulla kaksikintoista. Tee keskelle kuoppa ja kaada kuoppaan marjoja. Yritä estää lasta syömästä marjoja jo tässä vaiheessa, epäonnistu, kaada lisää marjoja.

Paista siellä kahdessasadassa asteessa n. 15 minuuttia.

Jälkiviisastelut: Tiedän, etteivät hapanmaitotuotteet pilaannu sillä sekunnilla kun parasta ennen -päiväys umpeutuu, mutta jotenkin tuli nyt vaan sellainen fiilis, että haluan siitä eroon välittömästi. Se vaikutti pahaenteiseltä jugurtilta, jos tiedätte mitä tarkoitan.

2 kommenttia:

  1. Pitääpä laittaa maukkaanoloinen resepti muistiin, joskus meinaa käydä köpelösti noiden päiväyksien kanssa..

    VastaaPoista
  2. Kantsii! Ja alkuperäisessä ohjeessahan taikinaan laitettiin ihan maustettua jukrua, joten joskus voi uhrata purkin ihan muuten vaan.

    VastaaPoista