keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Laakso

Marie Hermanson: Laakso, 2012
(Himmelsdalen, 2011)
Suom. Jonna Joskitt-Pöyry
Like

Tartuin Laaksoon kirjaston palautushyllyllä, olin laittamassa sitä kärryyn ja viemässä hyllyyn, mutta ennen kuin sain tämän kädenojennuksen aikaiseksi ilahduin kannen iloisista väreistä ja ilmeisesti katsoin vain niitä, koska en tosiaan huomannut, että siinä tummemmassa osiossa lukee aika selvästi pölkkykirjaimin, että RIKOSROMAANI. Jotenkin onnistuin sivuuttamaan myös takakannen suurilla pölkyillä ilmoitetun: NAUTINNOLLISEN NEROKAS TRILLERI PAHUUDESTA. Näistähän tarkkaavainen yksilö olisi voinut päätellä, että kyseessä on rikosromaani ja trilleri. Mutta ei Siina. Siina ajatteli, että onpas värikäs kansi ja takakannen perusteella vaikuttaa kiinnostavalta tarinalta jostain klinikasta, että tämä on ehkä vähän kevyempi Taikavuori.

Puoleen väliin asti kirja olikin sellainen. Vähän tylsähkö. Mutta sitten Siinallekin valkeni, että perttileijaa, tämähän on sellainen niin sanottu dekkari. Ja voi hitto. Siina ei yhtään tykkää dekkareista. Ne ovat pelottavia. Koko ajan pelottaa kun lukee. Ei ollut kivaa. Eilen selvisi, että luen rikosromaania ja sittenpä ei ollutkaan hetken rauhaa, ennen kuin kirja oli luettu. Viimeksi lukemani dekkari taisi olla Christien Esirippu, joka oli niin pelottava, että päätin, etten lue enää lähivuosina dekkareita. Mutta Laakso huiputti minua! Mikä ovela, paatunut rikosromaani!

Mutta mitäpä tuosta. Hyvä että huiputti. Koska jos pitää lukea rikosromaani, niin hyvä sitten lukea oikein mainio yksilö. En ole hirveän perehtynyt genreen, muuten kuin hyllyttämällä sitä, mutta sanoisin, että tässä oli oiva kerrassaan trilleri. Pari kertaa vähän ärsytti, että eikö ne tajua, mutta enimmäkseen vain jännitti ihan hitosti.

Laakso kertoo Danielista, jolla on identtinen kaksoisveli Max. He ovat kasvaneet erillään, mutta nyt Max pyytää Danielia visiteeraamaan luonaan sveitsiläisellä klinikalla. Ja sitten Max ehdottaa Danielille vanhaa identtisten kaksosten temppua, ja siinäpä sitä sitten ollaankin. Aluksi juoni vaikutti vähän itsestäänselvältä, mutta eipä se ollutkaan yhtään. Koko ajan vedettiin mattoa jalkojen alta oikein kaksin käsin. Vähän enemmän olisin halunnut lukea Danielin ja Maxin lapsuudesta ja Maxista noin ylipäätään, mutta kaikkea ei voi saada. Ja ihan hyvä, ettei tämä ollut yhtään pidempi, muuten olisin kuollut tämän kanssa ennen aamunkoittoa.

PS: Niille, jotka lukevat dekkareita, tämä ei ehkä ole kovinkaan pelottava. Mutta minulle oli! Hui!

7 kommenttia:

 1. Tuon kannen perusteella ihan hyvin olisi voinut olla vähän kevyempi Taikavuori. Tai ainakin Happovuori.

  Minä en voi moittia ketään siitä, että tulee lukeneeksi jotain muuta kuin kuvitteli, sillä tällä päivämäärällä olen jälleen saanut luettua kirjan, josta minulla ei lähemmän tarkastelun jälkeen ole hajuakaan, miksi olen sen erikseen vaivautunut kirjastosta varaamaan. Toivon, että siihen oli joku syy. Vielä enemmän toivon, että se syy minullekin vielä valkenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin arvostanut, jos kyseessä olisi ollut Happovuori. Jonkun pitäisi kirjoittaa se!

   Poista
 2. Dekkarit ovat minullekin aika vieras alue. Ihmettelen kovasti, että Mma Ramotswe niihin lukeutuu, vaikka onkin niin symppistyyppi ja kirjasarja pelkkää tuumailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut ekan Mma Ramotswen ja pidin siitä kyllä. Seuraavat jäivät lukematta, koska en jostain syystä silloin onnistunut selvittämään, että mikä on seuraava osa, ja halusin lukea ne järjestyksessä. Mutta se oli kyllä todella leppoisa kirja! Varmaan se lukeutuu dekkareihin lähinnä siksi, että Mma Ramotswehan on dekkari :)

   Poista
 3. Luen jonkun verran dekkareita, mutta oli tämä minullekkin melko pelottava lukukokemus. :D

  VastaaPoista
 4. Minäkin luen jonkun verran dekkareita, mutta silti oli aika hurja. Jotenkin tässä oli niin hurja ajatus. :)

  VastaaPoista
 5. Eli perun puheeni, ehkä tämä sittenkin on hurja kaikille, jos tämä oli perehtyneemmillekin dekkaristeille pelottava kokemus :)

  VastaaPoista