sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ekojeesus tervehtää teitä!

Tämä postaus sisältää pelkästään joidenkin ärsyttävänä pitämää ekojeesustelua, joten kannattaa lopettaa lukeminen heti, jos ei kestä kuunnella. Sinisen keskitien bleue aloitti haasteen pienistä arjen ekoteoista. Minut haastoi mukaan Täti-ihminen ja näemmä ainakin Liina on myös kirjoittanut jo aiheesta. Epäilen, että tämä haaste lähtee liitämään nopeasti, joten vastaan äkkiä, ennen kuin kaikki vinkit on jaettu. Koska Täti-ihmisen lista oli jo melko huomattava.

Olen niin ekologinen, että viljelen ruokanikin itse ikkunalaudallani. No ei, mutta iloitkaamme, yrttini itävät!
Tässä perheessä molemmilla aikuisilla on kenties hieman keskivertoa aktiivisempi ekologinen omatunto ja nämä asiat vaikuttavat lähes kaikkiin valintoihimme. Hippi on aina toiselle hippi, minkäs teet. Mietin äsken tuossa ääneen tätä haastetta ja puolisoni, jonka viisauden ja oikeamielisyyden kanssa kilpailee vain hänen komeutensa, otti heti innostuneena osaa monologiini ja saimmekin aikaan muutaman mielestäni ihan akkurantin pointin.

Ensinnäkin, ekoilussa kannattaa miettiä, mitä haluaa. Haluaako vähentää hiilidioksidipäästöjä vai haluaako suojella lähialueita. Koska olen suurten eleiden ystävä, pyrin ennen muuta pelastamaan maailman. Näin ollen valitsen kaupassa luomua ennen kotimaista, jos on pakko valita jompi kumpi. En myöskään pysty ostamaan Nestlén tuotetta, vaikka se olisi tehty kotimaassa, ostan mieluummin vastaavan ulkomailla tehdyn tuotteen. Mutta se nyt ei liity varsinaisesti ekologisuuteen enää.

Mutta mitä pieni ihminen oikeasti voi tehdä maailman pelastamiseksi? Meidän käsityksemme mukaan isoimmat jutut ovat nämä:

1. Älä lennä kauas. Yksi lento vuodessa Aasiaan vastaa yhtä kolmasosaa keskivertojässin koko vuoden kasvihuonekaasupäästöistä. Yksinkertaistetusti, jos yrität ekologisella kasvissyönnillä kompensoida lentomatkailua, saat olla kymmenen vuotta lihattomalla ja juustottomalla kuurilla korvataksesi yhden reissun Thaimaahan.

2. Autottomuus. Thaimaan reissu vastaa hiilidioksidipäästöiltään vuoden autoilua. Varsinkin lapsiperheenä autottomuus vaatii paljon, mutta se on iso juttu, jos haluaa olla ekologinen. Itselläni ei ole ikinä omaa autoa ollut, joten siitä ei ole koskaan tarvinnut luopua. Saavutetuista eduista on vaikea luopua. Tällä hetkellä koen, että autosta olisi lähes pelkästään haittaa meidän arjessamme, mutta olemmekin tarkoituksella järjestäneet asiamme ja asuinpaikkamme niin, että autoa ei tarvita. Eihän täällä ole edes parkkipaikkoja.

3. Laadukkaiden tavaroiden hankkiminen. Ylipäätään kannattaa tietysti välttää turhan krääsän ostamista, mutta kaikissa hankinnoissa järkevintä mitä voi tehdä, on kuluttaa hetki aikaa, vertailla ja sen jälkeen hankkia kestävin ja laadukkain kapine. Se ei yleensä ole halvin, mutta usein laadukas tavara maksaa itsensä takaisin kun sitä ei tarvitse uusia heti kun takuu raukeaa, tai vaihtoehtoisesti sen voi korjata jos se menee rikki. Ostimme aika vasta uuden pesukoneen ja maksoimme itsemme kipeäksi, koska halusimme sellaisen, jonka voi korjata. Vain yksi merkki tekee sellaisia koneita. Mutta oletan, että kun ei tarvitse ostaa uutta konetta 5-7 vuoden välein, niin tämä kone tulee kuitenkin lopulta halvemmaksi.

4. Asuminen. Ekologisesti ajatellen kannattaa asua pienessä asunnossa, kerrostalossa, lähellä palveluja ja julkisen liikenteen tavoitettavissa.

5. Lihan syönnin välttäminen. Ei tarvitse olla täydellinen, vähentäminenkin on ekoteko. Meillä syödään semivegetaarisesti. Kysyttäessä tosin väitän, että olen kasvissyöjä, koska en halua joutua tilanteeseen, jossa lautasellani on esim. tonnikalaa tai joku muu uhanalainen eläinparka. Ostamme kalaa WWF:n kalaoppaan mukaan, jossa on aika kätevästi kerrottu mitä voi ja mitä ei voi syödä, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin merenherkkuja.

6. Ladattavat paristot. Pieni juttu, mutta säästää rahaa, luontoa ja energiaa. Suosittelen kaikille. Ollaan viimein saatu käsittääkseni kaikki asunnon paristot vaihdettua ladattaviin.

7. Linux. Tämä ei ole oma vinkkini vaan puolison, yllätyittekö? Linuxin asentaminen voi pidentää laitteitten käyttöikää huomattavasti. Jos ostat laadukkaan tietokoneen, myös laatua arvostavat linux-nörtit ovat ostaneet sen, ja ne samat nörtit internetissä huolehtivat siitä, että koneesi pysyy käyttökelpoisena hamaan ikuisuuteen. Tämän voin allekirjoittaa, sillä tämä sormieni alla sijaitseva läppäri on kohta kahdeksan vuotta vanha. Lisäksi se superbonuksena vapauttaa ihmisen suuryritysten orjuudesta. Eläköön avoimuus!

On tietenkin totta, mitä Liina sanoi postauksessaan, että yksi ihminen ei maailmaa pelasta. Mutta yhdessä me pystymme ihan mihin vain. En halua, että kun maailma tuhoutuu, niin istun sohvalla tyytyväisenä itseeni, että pitihän se arvata, onpa hyvä etten tehnyt mitään, vaan haluan olla iloinen, että edes yritin.* Eikä kenenkään tarvitse olla täydellinen, pienilläkin teoilla on merkitystä. Jos ei muulle, niin ainakin sinulle itsellesi. Ja jos olette oikeasti huolissanne ja haluatte tehdä jotain, kannattaa ottaa yhteyttä päättäjiin ja vaatia toimenpiteitä. Vasta perustettiin esimerkiksi yhdistys Ilmastovanhemmat, jotka haluavat tehdä konkreettisia asioita pelastaakseen maailman lapsillemme. Meitsi sydän ilmastovanhemmat ja muut ihmiset, jotka tekevät parhaansa.

Ja ainahan voisi tehdä itsekin enemmän. Olen ajatellut, että voisin ruveta tarkkailemaan juustonsyöntiäni. Juttelin erään ihastuttavan äidin kanssa, joka kertoi, että heillä on käytössä juustokiintiö, jonka voi suhteuttaa omaan juustonkulutukseensa sopivaksi. Juustohan on aika järjetöntä ruokaa, jos perustelee ilmastoasioilla kasvissyöntiään. Ei juusto ole juuri sen ekologisempaa kuin liha, nimittäin. Ja olen myös päättänyt alkaa kiinnittää huomiota vaatteitten ekologisuuteen ja yleiseen eettisyyteen.

Tulipas paasaus. Ensi kerralla taas jotain vähän kevyempää. Ehkä. Ai niin, ja haastan Ehtoisan emännän, koska uskon hänellä olevan vielä jotain lisättävää.

* Edit. En siis missään nimessä tarkoita, että Liina istuisi maailmanlopun tullen itsetyytyväisenä sohvalla, koska niin ei ole, ettei nyt kukaan näin luule, että tarkoitin, tai että olisi.

26 kommenttia:

 1. Kiitos. Meinasi itku päästä, kun oli niin hyvä ja asiallinen postaus. Tutustun kalaoppaaseen pikimmiten. Isojen korporaatioiden bannaus on minunkin heiniäni, toinen lisäys on firmat, joilla on tiettävästi aatteitani vastaan olevia toimintoja. Kasvissyönnin lisääminen on hyvä asia ja sitä tulisi meilläkin korostaa enemmän. Juusto on kyllä paha, olemme kaikki sille persoja mutta kohtuus siinäkin olisi kaikinpuolin järkevää.
  Minun pitää ihan jäädä miettimään näitä, tosi huippuja juttuja tuli minunkin kommenttiPokSissa esille. Jeesustelua juu, ärsyttävää kyllä, that's me. En kosiskele suuria yleisöjä, kuten mieheni aina rohkaisee, kun tilitän ettei kukaan taas kommentoi tai tuu mun blokikavelikti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos ilahdutti. Tai itketti, tässä tapauksessa :)

   En tokikaan tarkoittanut, että sinä olisit jeesustellut tai ollut ärsyttävä, tai kukaan muukaan, tiedän vain, että itse pakkaan äitymään melkoiseen paatokseen tämmöisten aiheitten kanssa.

   Poista
 2. Toi Linux oli jännä havainto. Ehdotan tätä miehelle, heti kun hän on toipunut puhelimensa roottaamisesta, voi mennä vuosi pari.

  Enkä mä sitä silleen ottanutkaan :D Inhottaa ehkä itseänikin olla näin kyyninen, mutten voi sille mitään. Kyynisyyttänikin enemmän inhoan kuitenkin asennetta, jonka mukaan mitään ei kannata tehdä, voi rauhassa istua sohvalla ja kaataa hieman uusiutumattomia luonnovaroja liekkeihin kun maailma palaa. Viisaampaa olisi tehdä parhaansa - myös itsensä kannalta. Ja parhaalla en nyt välttämättä tarkoita omalle mukavuusalueelle kivasti tipahtavia asioita vaan sitä, että välillä sitäkin mukavuusaluetta olisi hyvä haastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justiinsa niin! Välillä pois mukavuusalueelta!

   Meillä on puoliso väijyy mun puhelinta, että pääsis roottaamaan sen, minkä takia joudun jatkuvasti pitämään sitä kädessä. Tosi raskasta olla koko ajan internetissä.

   Poista
 3. Korjaaminen, ehdottomasti! Harva asia vain tuntuu olevan nykyään korjattavissa - tai ainakin korjaaminen maksaa uuden vastaavan tuotteen verran... (Case miehen puhelimesta lasi säpäleinä, korjausarvio 200e.)

  Unohtuikin omasta listasta entisöintiharrastus: eli what would jesus do, puuseppä ja kaikki!

  Ja parsin talvella lapaseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan tämän täysin!! Ihan niinkin yksinkertainen juttu kuin vetoketjun vaihtaminen vaatteeseen on tehty kohtuuttoman vaikeaksi! Onneksi ei mahdottomaksi, mutta on älyttömän hermojaraastavaa vaihtaa vetoketjua takkiin, jossa ensinnäkin on käytetty noin kolmea ommelta per puoli vetskarin kiinnitykseen ja sitten vielä isketty nepparit melkein hammastukseen kiinni. Ja tarranauhat. :P Kolme vetoketjua olen vaihtanut, mutta ei se lopputulos kovin tarkkaa syyniä kestä.

   Oma ekohenkisyyteni kärsii kauheasti miehen juuri tuosta "V*tuiks menee kuitenkin, miksi nähdä vaivaa" -asenteesta. Mutta lapsille koitan syöttää tätä omaa näkemystäni, joka ei tosin ole hirveän eko.

   Jos jollain on antaa vinkki energiansäästölampuista, jotka oikeasti kestää, niin sellaisen ottaisin vastaan!

   Poista
  2. Juuri niin. Olen itse tosi huono korjaamaan vaatteita. Tai osaan sen tehdä, mutten saa aikaiseksi. Ehkä just ja just pudonneen napin saan ommeltua, mutta vain jos se on viimeinen, eikä takki ilman sitä pysy kiinni. Pitää ottaa itseään niskasta kiinni tässä!

   Energiansäästölampuista en tiiä mittään. Muuta kuin että meillä ne on olleet kaikki ihan ok, paitsi että ärsyttää kun syttyvät hitaasti ja joku taisi palaakin melko nopeasti. Kai nyt on tullut/tulossa jotain parempia led-lamppuja?

   Poista
 4. Ja tästä juustoasiasta vielä! Minä olen melkein lopettanut juustonsyönnin. Korvaan sen a) hummuksella tai b) ylijäämäkananmunilla (ruokahävikin pienentämisen nimissä keitän aika vauhdilla jääkaappiin jääneet kananmunat leivänpäällisiksi).

  Syön kyllä juustoa, etenkin esim. brunsseilla ja noin, mutta sellaisena arkijäysteenä en. Juusto on erityisherkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Liina! Mun pitää kyllä kans kokeilla sitä hummusta. Ehkä jo tänään! Jossain vaiheessa tein sitä aika usein, sitä ja tapenadea, mutta sitten se jäi. Munia syön muutenkin aika usein, mutta minusta ne vaativat alleen sitä juustoa. Ihan tyhmää. Pitäisi nyt vaan ryhdistäytyä, koska jos söisin vähemmän juustoa, voisin myös ostaa hyvillä mielin parempia ja kalliimpia juustoja.

   Poista
  2. Valistakaa tietämätöntä: miksi juustoa ei saa syödä...?

   Poista
  3. Sillä on älyttömän korkea hiilijalanjälki. Yhden juustokilon tekemiseen tarvitaan hirveä määrä maitoa. Näemmä korkein hiilijalanjälki on naudalihalla ja juustolla.

   https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html

   Poista
  4. No jopas o.O

   Kiitti hyvästä linkistä! :)

   Poista
 5. Ladattavista paristoista vielä jatkokysymys, lamppujen tapaan (yllä Maija), miten hyvin pitävät virtaa ja onko niissä tullut kehitystä, kun ne mitkä meillä oli joskus (kaapin pohjalla kenties vieläkin) kestivät koko ajan vähemmän ja lopulta olivat mitättömiä. Hintakin oli tuolloin (apua milloin?) aika huikea. Olen välillä vähän skeptinen näihin juttuihin koska usein hyöty tulee vain tietyllä tavalla käytettynä esmes pesuaineissa lukee "ympäristöystävällinen kun ainetta käyttää suositusten mukaan"- no kyllähän ympäristöystävällistä on siis muutkin aineet, kun niitä kohtuudella käyttää eli mahdollisemman vähän?! Että kyllä tällä ekoilulla taidetaan osata "markkinoida". Oi mutsi kirjoitti joskus blogissaan kritiikkiä luontomerkeistä, sekin lannisti, mihinkään voi luottaa! Hmh!
  Noukin muuten ihan juuri pattereita pihalta. Kyllä. Arvatkaa tekikö mieli heittää ekopostaukseni biojätteeseen. Kun meitä on tässäkin aika moneksi :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ne paristot on toimineet ihan hyvin. En ole ainakaan huomannut, että olisi ärsyttänyt vaihtaa usein. Kai niissä on eroja ja kehitys kehittyy koko ajan. Ehkä niiden hintaa voi ajatella niin, että kun niitä käyttää monta kertaa vuosikausia, niin lopulta ne eivät olekaan niin kalliita, ja vaikka olisivatkin, niin se on investointi ekologisuuteen, tulevaisuuden maailmaan. Itse tsemppaan välillä tuolla argumentilla ääliökalliita luomuostoksiani.

   Poista
  2. Eneloop-patterit ovat tosi hyviä: ovat heti täysiä käyttöönotettaessa. Ostin tällasen:

   http://www.akkula.fi/epages/vilkas02.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20110228-11092-27846-1/Products/20001

   ja eneloop-pattereita.

   t. puoliso

   Poista
  3. No jos vuosikausia pelittävät niin juu, ovat kehittyneet sitten viimeisimmän kokeiluni! Ja ilmeisesti tämä komeaksi kehuttu puoliso laittoikin lisälinkin, kiitos kovasti, tämä vinkki otetaan heti työnalle (pitää vaan etsiä se vanha laturi, käyneekö näihin uusiin...).

   Poista
  4. Toivottavasti vanha laturi toimii ja saat homman hoitoon!

   Poista
 6. Vai paasaus muka! Tosi hyvä lista. Aika kivaa, että saat ryppyotsaisen ekojeesustelunkin hymyilyttämään.

  Minäkään en Nestleä osta eikä puolisonikaan, ja siksi taannoin vauvanruokaostoksilla koriin päätyi Hippi eikä suomalainen Piltti. Jännä että Nestle ja Nutricia ovat ulottaneet lonkeronsa melkein kaikkialle.

  Asuminen ja (laina-)auto ovat kyllä meidän hippeilyn pahimmat kompastuskivet. Jännä, että päädyttiin tänne landelle, vaikka aina ollaan liputettu sen puolesta, että pitää asua pienesti ja palveluiden ja töiden äärellä. Mutta kulttuurihistoria, kuten jo Täti-ihmisen puolella avauduin. Ja hihi, olenpa taloharrastuksemme myötä opetellut jopa entisöimään ikkunoita. Ja kasvattamaan ruokamme (tai sadasosapromillen siitä) itse pihalla.

  Mekin ostettin muuten ihan ökykallis pesukone, kun myyjä lupasi sen kestävän kaksikymmentä vuotta. Saa nähdä. Huonekalujen ja muiden sisustusasioiden suhteen taas kandee hurahtaa vanhaan. Arvo nousee (niin varmaan meidän perheessä) ja nehän pystyy itsekin korjaamaan jos tarvii.

  Jäin miettimään tuota paristoasiaa. Missä kaikessa niitä paristoja oikein on, kun mulle tulee ihan oikeesti mieleen vaan palohälytin. Joko oon vajaa, tai me ollaan pahasti tiputtu kärryiltä joskus nelkyt vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nestlestä vielä, että kaikkein karvain pala on ollut, että Nestle omistaa Valio-jäätelön. Ollaan oltu monta vuotta ilman sitäkin. Ihan hirveetä on se.

   Teillä on varmaan sitten samanlainen pesukone kuin meillä! Huoltomies kävi toteamassa, että meidän halpisvessanpönttöä ei voi korjata, mutta meidän pesukone sen sijaan herätti innostuneen hihkaisun, että se on kuulemma pesukoneiden mersu. Nauratti. Hänen vastaavansa oli kuulemma kestänyt kaksikymmentä vuotta.

   Enkä mä tarkoita paheksua kenenkään asumisvalintoja. Totta kai ihminen saa asua niin kuin haluaa. Meille vain tämä kerrostaloasuminen on helppo valinta, koska ei todellakaan olla mitään tee-se-itse-puutarha-ihmisiä, joten meidän käsissä kulttuurihistoriallinen kohde romahtaisi sekunneissa ja oltais tosi onnettomia kaikkien niiden puuhien keskellä. Mutta on mahtavaa, että ne ihmiset jotka haluavat asua omakotitaloissa saavat niissä asua ja ovat onnellisia. Onnellisuus on tärkeää myös.

   Ja meillä on paristoja ainakin seinäkellossa ja kaikissa kaukosäätimissä. Ja itkuhälyttimessä, mutta sitä harvemmin tarvitaan näin pienessä asunnossa. Ja sitten ainakin yhdessä lelussa, kikattavassa apinassa. Mahdollisesti jossain muuallakin, mutta kaukosäätimet on varmaan se yleisin paikka.

   Poista
  2. Voidaan pitää mersupesukoneiden kilpa-ajot ja katsoa kumpi kestää pitempään. :)

   No niin! Kaukosäätimiä oli yks, mutta koira söi sen. Itkuhälytin oli, mutta esikoinen rikkoi. Seinäkelloa ei ole. Eli meillä on oikeastikin paristot vain palohälyttimissä!

   Minäkin olen/olin kerrostaloihminen, mutta tässä talossa asun kyllä mieluiten. Ja jos ei oltais nähty tätä, niin asuttais kyllä kerrostalossa. Varmaankin. Ja semmoista ei voi romahduttaa joka on jo rämä! (Ja ennen kyllä ihan paheksuinkin kaikkia, jotka perheellistyttyään muutti "jonnekin Nurmijärvelle". Mut meillä onkin junarata ja tuulisähkö. Seli seli.)

   Poista
 7. Moikka! Päädyin tänne tuolta Sinisen keskitien kautta. Tosi mielenkiintoinen postaus!

  Järkytyin tuosta Thaimaan matkan vertailusta kasvissyöntiin ja autoiluun. Olin tiennyt, että lentäminen saastuttaa todella paljon, mutta että 10 vuotta pitäisi kasviksia syödä yhdestä matkasta O_o huhhuh.

  Tykkäsin erityisesti lauseesta "En halua, että kun maailma tuhoutuu, niin istun sohvalla tyytyväisenä itseeni, että pitihän se arvata, onpa hyvä etten tehnyt mitään, vaan haluan olla iloinen, että edes yritin." Juuri näin! Ja kun mahdollisimman moni ekoilee, niin kyllä silloin jotain tapahtuukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys: Siteerasin sinua postauksessani :)

   http://ekojalanjaljilla.blogspot.fi/2013/05/onko-ekoilulla-mitaan-valia.html

   Poista
 8. Hei, minkä merkkinen on tuo korjattava pesukone? Ekan oman pesukoneen ostaminen saattaa olla pian edessä, mutta n. viiden vuoden välein ei huvittaisi hankkia uutta!

  VastaaPoista
 9. Miele. On kallis, mutta veikkaisin että kannattaa silti.

  VastaaPoista
 10. Kiitos tiedosta! Jos kone kestäisi 20 vuotta niin vasta viiskymppisenä tarvitsisi miettiä asiaa seuraavan kerran, aika houkutteleva ajatus:)

  VastaaPoista