tiistai 15. tammikuuta 2013

Sesonkileivonnaissesonki

Se on täällä! Kevättalven sesonkileivonnaissesonki!

Joka vuosi se pääsee yllättämään. Juuri kun ihminen ehtii ajatella, että mitenkähän tästä nyt muka selvitään kevääseen kun kaikki on ihan jäässä ja pimeää ja ankeaa, niin silloin se hyppää nurkan takaa. Laskiaispulla! Runebergintorttu! Joka vuosi myös hätäännyn, että onko sesonki ehtinyt jatkua jo pitkään huomaamattani, olenko missannut monta pullaa ja torttua? Yleensä en ole, mutta huolestun silti.

Sitten alan tarkistaa, että kumpi se tulikaan ensin, Runebergin päivä vai laskiainen. Ja syötiinkö niitä pullia laskiaistiistaina vai laskiaissunnuntaina (no ääliö, molempina tietysti). Tämä on tärkeää sikäli, että tietää priorisoida sen leivonnaisen, joka jättää sesongin ensin.  Nyt tiedämme, että Runebergin päivä on 5.2. ja laskiaistiistai (joka on siis myöhempi kuin sunnuntai) on tänä vuonna 12.2. Näin ollen ennen Runebergin päivää valitsen suunnilleen kaksi kertaa kolmesta tortun ja sitten kun torttusesonki on ohi niin pelkkiä pullia.

Yleensähän nämä leivonnaiset saavat ihmiset riitaantumaan, että kumpi on parempaa, hillo vai mantelimassa, rommi vai punssi. Onneksi itse olen suuri leivonnaisliberaali ja hyväksyn ihan kaikki pullat ja tortut millä tahansa täytteellä. Tosin jos saisi ihan mitä vain valita, niin ottaisin laskiaispullani sekä mantelimassalla että hillolla ja paljolla kermavaahdolla ja runebergintorttuni ehkä punssilla, mutta tärkeintä on, että se on hyvin kostutettu. Nyt voitte ajatella mielessänne Marja Tyrniä ja hihitellä, itse en aio niin tehdä, koska puhun ihan vilpittömällä mielellä. Sen voi ymmärtää, jos on joskus syönyt kuivan runebergintortun. Ei ole mistään kotoisin se.

7 kommenttia:

 1. Minä en ehkä juuri kuivuussyistä ole välittänyt runebergereistä kovasti, mutta viime vuosina olen oppinut. Mies pitää niistä minunkin edestäni: hänellä on kalenterissaan vuotuinen muistutus runebergintorttupäivästä.

  Leivonnaistäytteistä on ihan höpsöä minustakin kiistellä. Kun mantelimassaihmisille on tarjolla mantelimassapullia, minulle jää enemmän hillopullia. Näin yksinkertaista ja ilahduttavaa on elämä!

  (Voimmeko mennä myös sesonkileivonnaiselle pikimmiten?)

  VastaaPoista
 2. En aiemmin tykännyt runebergintortuista, mutta viime vuonna innostuin niitä syömään. Siis todella innostuin. Ennen inhosin mantelimassalla täytettyjä laskiaispullia mutta nykyään valmistan jopa omat laskiaispullamme mantelimassalla! Olen siis valtakunnan virallinen takinkääntäjä pulla-asioissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä makutottumuksia kannattaa välillä tarkistaa, se maku kun ainakin mulla muuttuu ja kehittyy tosi paljon. Vois jäädä muuten paitsi monista herkuista.

   Poista
 3. Moi! Jätin sulle vähän niinkuin -haasteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minäkin! Mutta en rosikseen, huoli pois. Sen sijaan saat mahdollisuuden laatia hienoja listoja esimerkiksi sesonkileivonnaisista!

   Poista
  2. Jee! Kiitos paljon haasteista. Yritän perehtyä aiheeseen pikimmiten.

   Poista