sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Martha Marcy May Marlene

Eilen meillä täällä itähelsinkiläisessä lähiössä syötiin lakkajätskiä ja katsottiin Martha Marcy May Marlene. Olin lainannut sen kirjastosta, koska miespääosassa on John Hawkes, joka oli Winter's Bonessa aivan uskomaton. Ja oli hän kyllä tässäkin. Epäilen hänen olevan aivan uskomaton ihan ylipäätään vaikka maito-ostoksilla. Lisäksi diiviidii-kotelon kannessa on kahdet lehdykät, jotka kertovat, että elokuva on voittanut Cannesissa Prix regard jeunen (en tiedä mitä se on suomeksi, joku palkinto ja nuori, en tiedä mikä keskimmäinen sana on, mikä on vähän noloa, koska olen opiskellut ranskaa sekä yläasteella että lukiossa, mistä voimme päätellä, että vaikka ihminen istuisi mitä pontevimmin tunneilla niin ei se välttämättä silti mitään opi) ja Sundancessa parhaan ohjauksen.

Sundancesta on sanottava, että se on mun suosikki kaikista leffapalkintohäsmäköistä. En oikeastaan tiedä siitä muuta, kuin että Robert Redford oli perustamassa sitä ja tapahtuma on nimetty hänen roolihahmonsa mukaan elokuvasta Butch Cassidy and the Sundance Kid. Ja minä rrrrakastan Butchia ja Kidiä! Lisäksi Sundancessa palkitaan usein elokuvia joista pidän kovasti. Kuten vaikka jo se aiemmin mainitsemani Winter's Bone, joka kaikkien maailman ihmisten kannattaa katsoa, ja jos ovat jo katsoneet niin sitten kannattaa varmuuden vuoksi katsoa vielä uudestaan, koska niin hyvä se on, niin kerta.

No mutta sitten tästä kyseisestä leffasta. Se kertoo Marthasta, joka ajautuu vaaralliseen kulttiin ja pakenee sieltä. Kultista tuli mieleen Charles Mansonin perhe, sen johtohahmo on Patrick (John Hawkes) nimeää Marthan uudelleen Marcy Mayksi. Kultti on esitetty kovin vakuuttavasti, ymmärsin hyvin miksi epävarma ja vähän ajelehtiva Martha haluaa kuulua rakastavaan porukkaan, olla mieliksi ja olla Patrickin suosikki. Ja ymmärrän myös miksi paettuaan hän oli lievästi sanoen pihalla tavallisten ihmisten seassa. Vaikuttavaa. Ainoa mikä jäi vähän ärsyttämään, oli leffan loppu. En yhtään tykkää siitä, että yhtäkkiä vaan alkaa lopputekstit, vaikka minun mielestäni tarina ei vielä päättynyt. "Ehkä niiltä loppui fyrkat kesken", tuumasi puoliso sohvalta noustessaan. Mutta nyt kun mietin, niin ehkä se ei loppunutkaan niin kovin kesken. Kai se tarina oli siinä ja vaikuttavampi juuri noin. Jäi pelottamaan Marthan puolesta.

Martha Marcy May Marlene IMDB

Martha Marcy May Marlene Rotten Tomatoesissa

Winter's Bone IMDB
Winter's Bone Rotten Tomatoesissa

Butch Cassidy and the Sundance Kid IMDB
Butch Cassidy and the Sundance Kid Rotten Tomatoesissa

Peeäs: Kuten tarkimmat lukijat ehkä huomaavat, laitoin tuohon linkit IMDB:n ja Rotten Tomatoesiin ohessa mainituista leffoista, jos ne vaikka jotakuta jeesaisivat. Yritän piakkoin lisätä muihinkin leffa-aiheisiin bloggauksiin linkit. Näin asiakaspalveluhenkisiä meillä ollaan, kyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti