maanantai 3. syyskuuta 2012

Shame

Steve McQueen, 2011

Elokuvan nimen mukaisesti katsoimme elokuvan häpeällisesti kahdessa osassa. Shame oli niin hieno elokuva, että olisi ansainnut tulla katsotuksi rauhassa, mutta minkäs teet, kun lapsiperheessä on joskus asioita, jotka menevät elokuvien edelle.

Michael Fassbender on tällä hetkellä lempinäyttelijöitteni top kolmosessa. Jos hän ei olisi tehnyt sitä ihan typerää Centurionia, hän saattaisi olla jopa kirkas ykkönen. Tässä Fassbender on upea. Kahdessa osassa katsomisen hyvä puoli oli, että ennen kuin jatkoimme katsomista, katsoimme uudestaan kun Fassbender juoksi New Yorkin kaduilla. Oli hienon näköistä juoksua se. Mutta paitsi hieno juoksija, Fassbender on poikkeuksellisen hieno näyttelijä. En oikein osaa kuvailla, mutta tässä elokuvassa ei loppujen lopuksi puhuttu paljon eikä selitetty juuri mitään, mutta silti asia tuli selväksi ja se oli paljolti Fassbenderin kasvojen ansiota.

Juoksukohtauksen ohella toinen hieno kohtaus on Carey Mulliganin esittämä laulukohtaus. Senkin katsoimme kahdesti. Vielä muistellessakin menee kylmät väreet. Upea.

Mistä Shame sitten kertoi? Minun mielestäni se kertoi veljen ja siskon suhteesta, jostain mitä on tapahtunut joskus, mikä vaikuttaa molempien elämään niin, että he ovat molemmat hajalla ja oireilevat eri tavoin. Fassbenderin esittämä Brandon on menestyvä toimistobisnespaltsumies, vapaa-aikanaan seksiaddikti. Mulliganin esittämä Sissy on hänen siskonsa, joka pakkautuu kylään. Siinäpä se juoni pääosin olikin.

Steve McQueenin edellinen ohjaus oli Hunger (2008), jossa on myös pääosassa Fassbender. Se kertoo IRA-kapinallisesta Bobby Sandsista, joka tekee vankilassa nälkälakon. Se on myös hieno elokuva ja Fassbender on siinäkin ihan tajuton. Steve McQueen on muuten eri Steve McQueen kuin se 60-luvun näyttelijä, joka oli Papillonissa.

Jos haluat ihailla Fassbenderiä muissa elokuvissa, voin suositella edellämainittua Hungeria, mutta myös 300, Fish Tank ja Kunniattomat paskiaiset ovat hyviä. Centurion ei ole hyvä, älä katso sitä, ellet tykkää typerästä ja päättömästä väkivallasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti