maanantai 24. syyskuuta 2012

Hetken haave sateenkaarikirjahyllystä

Näin jossain blogissa kuvan kirjahyllystä, joka oli järjestetty väreittäin. Olen joskus itsekin maistellut ajatusta sateenkaarikirjahyllystä, mutta aina se on jäänyt. Tänään taas töllötin omaa sekaista lundiaani ja mietin, että olishan se tavallaan mahdollista järjestää jotenkin muutenkin kuin henkilökohtaisen kaanonin mukaisesti. Kulutan aika paljon aikaa tuijottaen kirjahyllyä. Enemmän kuin lukien kirjoja. Tässä asunnossa on aika vaikea sijoittua ilman, että tuijottaa kirjahyllyä.
 
Yksityiskohta kirjahyllyn nykytilanteesta
Hetken mahdollisena näyttäytynyt järjestys


Makaronilaatikon ääressä esitin ajatuksen ääneen. Puoliso näytti epäuskoiselta.
"Eikö se ole tosi junttia?" hän sanoi.
"Ai onko?" kysyin.
"No ei varmasti tule sellaista tilannetta, että tekispä mieli lukea jotain vihreetä."
Tässä vaiheessa minua alkoi naurattaa.
"Mutta voishan sitä kokeilla."
"Jos sä järjestät ne niin, niin mä en kehtaa ikinä kutsua tänne ketään kylään, en varmasti!"
Tässä vaiheessa puoliso oli jo lähes tuohtunut.

Päätin siis luopua ideasta.

Sitä paitsi, ei se värijärjestys taida olla sellaisia ihmisiä varten, jotka rakastavat lukemista enemmän kuin sisustamista. Kyllä tarkemmin ajateltuna olisi vähän perverssiä, että kirjat olisivat hyllyssä täysin missä sattuu järjestyksessä sisältönsä puolesta. Joskus pieni kirjastonhoitaja minussa hekumoi ajatuksella aakkostaa kirjahylly, mutta sitten muistutan itseäni, että tämä on koti, täällä saa ihminen järjestää kirjansa henkilökohtaiseen järjestykseen. Aakkostan sitten töissä oikein kaksin käsin.

Tämänhetkinen järjestys etenee ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle, jolloin vasemmassa yläkulmassa ovat klassikot ja oikeassa alakulmassa röpöplöö-kirjallisuus. Järjestys noudattaa myös jonkinlaista aikajärjestystä niiltä osin kuin se minulle sopii. Sitten on scifi- ja fantasiahylly ja venäläisen kirjallisuuden hylly. Sarjakuvat ovat erikseen ja tällä hetkellä myös runot ja novellit. Ohessa olevassa kuvassa eivät näy oikeanpuolimmaiset hyllyt, kuvasin toki vain parhaimmat osiot.

Uudelleenjärjestelyä hylly kokee jatkuvasti, viime aikoina on lähinnä siirretty kamaa ylemmäs sitä mukaa kuin perheen pienin sitä pahoinpitelee, alimmat hyllyt alkavat olla aika autioita. Osittain tämän vuoksi tällä hetkellä vallalla oleva järjesty on epäjärjestys, joka ärsyttää päivittäin kirjahyllyä tuijottaessa. Sitten käyn oikomassa pari hyllyä ja olen hetken tyytyväinen.

Sateenkaarikirjahyllyn kuva pöllitty täältä: Book lovers never go to sleep alone

6 kommenttia:

 1. Samaa mieltä puolison kanssa, ei missään nimessä värijärjestystä! Sellasta näkee vaan sisustuslehdissä ihmisillä, jotka eivät oikeasti lue. (Toivottavsti sillä toisella lukijalla ei ole näin enkä pahoita sen mieltä.)
  Nykyinen järjestys on hyvä, onhan mulla itsellä melkeen sama, ja mitään ei saa tehdä yksin.
  K

  VastaaPoista
 2. ihmettelen aina noita värijärjestettyjä hyllyjä - miten ihmeessä sieltä löytää mitään? koska itse ainakin palaan aina uudestaan omiin vanhoihin kirjoihini (joita on aivan liikaa...) mielialan mukaan.
  haaveilen myös kirjojen aakkostamisesta aihepiirin sisällä. nyt ne ovat vain aiheittain: dekkarihyllyt, matkakirjahylly,klassikkohylly, lempikirjahylly, elämänkertahyllyt...
  räntäisenä pimeänä päivänä voi olla mukava ottaa vaikka joku therouxin matkakirjoista - mutta minkäs värinen selkä siinä onkaan?? ehei, ei onnistu meillä.
  -kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletan, että värijärjestäjät suhtautuvat kirjoihinsa esineinä, eivät sisältöinä. He eivät varmaankaan palaa fiilistelemään kirjojaan myöhemmin. Tässä mielessä tuntuu vähän hassulta, että olin itse siihen haksahtaa. Toisaalta olen melko varma, että muistaisin suurimman osan kirjoistani myös väriltä :)

   Kuulin eilen jostain innokkaasta sisustusihmisestä, joka oli vaatinut mustavalkoisen sisustuksensa nimissä, että saa kääntää kaikki kirjahyllyn kirjat selkä seinään päin. Se on jo suorastaan sairas idea.

   Kiitos muuten ensimmäisestä anonyymistä kommentista jonka lähettäjää en käsittääkseni tunne :)

   Poista
 3. Se innokas sisustusihminen oli Me naisissa. Pelottava nainen. Värikoodasi lapsensakin.

  K

  VastaaPoista
 4. Mä tunnustan, että olen itsekin joskus haaveillut värijärjestetystä hyllystä.

  Haave on sarjassamme "oma saari Bahamalla ja lottovoitto", koska se kaatuu aina omaan mahdottomuuteensa. Meillä kirjat järjestetään korkeuden mukaan, sillä siten käyttöön saa eniten hyllymetrejä. Hyllyjen sisällä on sitten joitakin sisäisiä kriteereitä (kuten hyvät tämänkokoiset kirjat ovat olkkarissa, että niillä voi leuhkia, tosi huonot pokkarit ovat kakkosrivissä ja makkarissa ovat uudet kirjat koska siellä on vielä tilaa.)

  Kai siinä on kyse vähän siitä, että jos olisi tilaa järjestää kirjahyllynsä värien mukaan, olisi oikeasti niin paljon rahaa, että töihinmenon sijaan voisi jäädä kotiin lukemaan.

  Musta olis kyllä tavallaan kiva haluta lukea jotain vihreää.

  VastaaPoista